TUR INFO

Oversikt

Dato

14.03.2021 – 19.03.2021

Varighet

5 dager (+ 1 værdag *)

Sted

Lahko Nasjonalpark

Pris

NOK 10 500*

Antall deltagere

6 (maximum)

Møteplass

Meloy

Erfaring

Du må være i god form, og du må påregne deg tunge og lange dager. Du må være tøff å vise stå på vilje å hjelpe laget gjennom den utrolige reisen! Vi anbefaler at du blir med oss på en treningstur i forkant, gjerne bli på vår tur som går fra Sundsfjord til Glomfjord.

BESTILL TUREN

TUR INFO

Ytterligere Info

Prisen inkluderer: Guiding, mat, telt, pulk, pulk bag, pulk sele med drag, primus med utstyr, spade og alt av felles utstyr, den inkluderer også transport fra svenske grensen og til Lønsdal stasjon.

Prisen inkluderer ikke: Private klær, sovepose, liggeunderlag, ski, hodelykt, snacks. Men vi har et stort lager, og det meste kan leies av oss!

Forandring av ruter: Vi er på høyfjellet, så derfor kan ruten, daglige distanser og camp plasser  forandres under turen basert på værforholdene.

*Været er uforutsigbart i Nord-Norge på denne årstiden, vi legger derfor inn en ekstra værdag og ekstra mat dersom forholdene blir for krevende.

Vi krysser den Norske villmarka fra vest til øst på vinterstid!

Vår populære Norge på tvers tur i Nordland er nå tilgjengelig på vinteren. Lær deg å mestre grunnleggende ferdigheter til friluftsliv om vinteren, vi går på ski, trekker pulk og sover i telt på vår ferd fra kysten over Saltfjellet og helt til den svenske grensen.

Dette er et skikkelig vinter eventyr, opplevelsene står i kø. Mektig natur, nordlyset, stjernene, blåtimen, to nasjonalparker og et natur reservat i tillegg til å gå Norge på tvers. Gjennom denne krysningen går ferden gjennom uberørt villmark mens vi følger polarsirkelen hele veien.

Dag for dag

Møtedag

Vi møtes i Meløy kommune, rundt 120 km sør for Bodø, dagen før turen starter. Her går vi gjennom sikkerhets prosedyrer, sjekklister og risikoanalyser. Vi pakker alt slik at vi er klare når vi står opp neste morgen.

Hvis du ikke kjører egen bil så er det god kollektiv transport til Ørnes, både med buss og båt. Det går buss direkte fra Bodø lufthavn til Ørnes. En kan også ta hurtigbåt fra Bodø og fra Sandnessjøen til Ørnes. I tillegg har Ørnes anløp av nordgående og sørgående hurtigruten.

Dag 1

Fykan – Gråtadalen

Vi starter tidlig og går inn i Lahko nasjonalpark, på ferden kan du se glimt av Svartisen, Norges nest største isbre, og dens fjelltopper om været tillater det. Vi fortsetter inn i Skavldalen som er ligger 900m over havet. Vi fortsetter ferden og tar oss ned i Gråtadalen, en diger u formet dal med høye topper rundt seg. Her nyter vi utsikten til Skjelåtinden som er Meløys og Beiarn kommune sine største fjell. Vi har nå passert grensen til Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark, som er Norges andre største nasjonalpark med sine 2102 kvadrat kilometer. Her finner vi egnet plass for vår første camp for natten.

Dag 2

Gråtådalen – Tverrådalen

Vi våkner opp i Gråtådalen, en fantastisk vill dal med store tinder på begge sider av dalen.  Vi bryter leir, og beveger oss sakte oppover til vi når ryggen av fjellet, her kan vi se nesten alt av topper Saltfjellet har å by på. Er vi heldige kan vi se helt til Sverige om været tillater det. Vi følger ryggen og begynner å se ned i Beiardalen som vi må finne en vei ned. Nedstigningen kan være isete og utfordrende, er forholdende krevende tar vi på oss klatreselene og firer oss og pulkene gradvis ned i dalen. Nede i den frodige Beiardalen finner vi åpningen til Tverrådalen og fortsetter vår ferd inn mot Saltfjellet. Her finner vi en plass hvor vi setter camp for natten.

Dag 3

Tverrådalen – Saltfjellet

Dette er den lengste etappen av turen. Hvis det ikke er for mye snø så vil vi se flere tufter som stille minner oss på at det fantes folk her en gang i tiden. Vi jobber oss opp dalen og får den nydelige Tollådalen i sikte. Her blir det fin skikjøring ned i dalen, en skikkelig bonus, som vi kjøper inn tid på. Vi kommer til elven Tollåga som har fått på seg et lokk av is gjennom vinteren ,vi følger den frossen elven til den mektige Bukkhaugfossen. På sommertid kan vi høres den på lang avstand men på vinterstid er den frosset igjen. Vi finner en plass hvor vi setter opp camp for natten, dypt inn i Saltfjellet’s rike.

Dag 4

Saltfjellet – Kjemåvatnet

Vi bryter leir etter en god frokost og tusler med pulken på slep videre innover Saltfjellet til vi finner Søndre Bjøllåvatnet. Herfra jobber vi oss opp til åpningen av  Steindalen. Steindalen kan være lunefull og det kan være mye vind i dalen på vinterstid, ingenting skjermer for polarvindene her i dalen. Vi passerer Lønnstindvatnet på vei opp mot turens høyeste punk. Herfra får vi fin nedkjøring store deler av turen til Kjemåvatnet. Her i området slår vi leir og ser lysene fra sivilisasjonen i Saltdalen når mørket faller på.

Dag 5

Kjemåvatnet – Sverige

Vi passerer E6 og går inn i Dypen Naturreservat med sin nydelige urskog med Bjørke og Furu. Dette er den siste etappen vi har på den utrolige reisen. Vi krysse over Viskisvatnene, og ta oss over Litlefjellet før vi sikter oss inn på Graddis fjellstue. Her avslutter vi turen og stryker Norge på tvers av listen mens vi venter på talen som bringer oss tilbake til Lønsdal og jernbanestasjonen.

Sikkerhet

BeyondLimits fokuserer alltid på sikkerhet på sine turer. Her hvor vi skal, er det ikke etablerte stier, vi bruker lokalkjente og erfarne guider på turen. Vi stiller med telt, primus, pulk, førstehjelpsutstyr, navigasjonsutstyr, sikkerhetsutstyr. Det er store områder uten mobildekning på denne turen, og vi tar derfor med nødpeilesender og satellitt basert kommunikasjonsutstyr.

Du trenger å ta med klær som beregnet for det Nord-Norske høyfjellet. På denne turen bruker vi Helsport Patagonia med doble stenger. Når du har meldt deg på turen vi du få en detaljert liste med beskrivelse av hva du trenger å ta med.