TUR INFO

Oversikt

Dato

Sommerturer
22.07.2023 – 26.07.2023 (FULL)
29.07.2023 – 02.08.2023 (FULL)
05.08.2023 – 09.08.2023 (FULL)

Høstturer
12.08.2023 – 16.08.2023 (FULL)

Varighet

5 dager

Sted

Lahko Nasjonalpark

Pris

NOK 8940,-*

Antall deltagere

8 + Guide

Møteplass

Meløy

Erfaring

På denne turen må du være i god form. Du må være klar for flere dager med lange etapper, og aller viktigst – du må påregne deg å oppleve fantastisk natur!

BESTILL TUREN

TUR INFO

Ytterligere Info

*Ved booking betales depositum på 50% av totalbeløpet. 

*Prisen inkluderer: Transport fra Ørnes til Glomfjellet, overnatting på alle hyttene, frokost og middag under hele ekspedisjonen samt transport fra Graddis tilbake til Lønsdal.

*Prisen på DNT sine hytter er innbakt i den totale prisen.

Vi gjør oppmerksom på at DNT sine hytter er offentlige, dvs. at det kan være andre gjester som er inne på hytta når vi kommer. 

Vi går Norge på tvers fra vest til øst, fra hytte til hytte gjennom den Nord-Norske villmarken.

Bli med oss på en uforglemmelig 5 dagers gåtur gjennom den villeste naturen Norge har å by på. Vi følger polarsirkelen fra kysten til Sverige. Dette er en ekspedisjon som setter spor, vi krysser to nasjonalparker og et naturreservat i tillegg til at vi går Norge på Tvers.

Dag for dag

Meløy

Vi møtes i Ørnes i Meløy kommune ca. 12 mil sør for Bodø.

Hvis du ikke kjører egen bil så er det god kollektiv transport til Ørnes, både med buss og båt. Det går buss direkte fra Bodø lufthavn til Ørnes. En kan også ta hurtigbåt fra Bodø og fra Sandnessjøen til Ørnes. I tillegg har Ørnes daglige anløp av nordgående og sørgående hurtigruten.

 

Dag 1 | 17 km

Fykan – Gråtadalstua

Vi starter tidlig og kjører opp til Lahko nasjonalpark på formiddagen. Vi passerer flere store vann med grotter og nydelige karstformasjoner som ligger langs stien vi skal følge. Lokalbefolkningen kaller dette Glomfjellet, og det er nettopp dette Glomfjellet er kjent for. Formasjonene i fjellet etter istidene er et spektakulært syn, faktisk er dette den største sammenhengende kalkstein og marmorholdige område i det skandinaviske høyfjellet

Vi spiser lunsj ved Gamma i Kvitsteindalen mens vi nyter utsikten til Svartisen som ligger på andre siden av Storglomvatnet. Vi følger elven i Kvitsteindalen og kommer inn i Skavldalen, en dal som virkelig lever opp til navnet sitt. Her ligger det store snøskavler gjennom hele året og vi får følelsen av komme i et vinterland. Vi går inn i Saltfjellet- Svartisen Nasjonalpark og får etter hvert nydelig utsikt til den mektige Gråtådalen. Vi følger dalen noen kilometer til vi kommer til Gråtådalsstua hvor vi skal overnatte

Dag 2 | 16 km

Gråtådalstu – Beiarstua

Gråtådalen er en nydelig dal med vill natur rundt seg. Vi beveger oss sakte oppover til vi når ryggen av fjellet. På veien får vi fin utsikt inn i Vegdalen og Simlebreen med sine brearmer som ligger i fjellsiden. Vi når høyeste punkt og kan se Saltfjellet og helt inn mot Sverige om sikten er god. Vi følger ryggen videre og går ned i den frodige Beiardalen og til Beiarstua som blir vårt hjem for natten. Hytten er utstyrt med strøm, komfyr, rikelig med sengeplasser, dusj og badstu. Utenfor Beiarstua er det en fin furuskog, grillplass og badekulp i elva for de som vil ta en frisk dukkert.

Dag 3 | 27 km

Beiarstua – Saltfjellstua

Dette er den lengste men fineste etappen på turen. Vi starter ved Furuskogen i Beiardalen og går inn i Tverrådalen. Vi følger elva Tverråga oppover dalen og lar oss imponere over alt det fine elven kan by på, fra stille kulper til øredøvende stryk. Vi krysser over elven ved hjelp av en hengebru som bare en person kan gå over om gangen. Langs stien finner vi flere tufter, gamle minner fra de forlengs forlatte fjellgårder i dalen. Når vi passerer vannskillet, forlater vi Tverrådalen og møter den kritthvite Bjørkeskogen i den frodige Tollådalen. Vi besøker Bukkhaugbua og hører historien om operasjon Muskedunder fra andre verdenskrig. Vi følger dalen oppover og hører Bukkhaugfossen lenge før vi ser den, her tar vi en obligatorisk pause og nyter utsikten til den mektige fossen. Vi fortsetter videre til Stallogropa, som er portalen inn til Saltfjellet. Den nydelige Saltfjellstua ligger heldigvis ikke så langt unna og her spiser vi velfortjent middag og finner gode senger å sove i.

Dag 4 | 23 km

Saltfjellstua – Lønnstua

Vi starter dagen med å gå over hengebroen ved Bjølåga, en stri og dyp elv som deler dalen i to. Vi forsetter over store morenerygger skapt av isbreen og får innsjøen Søndre Bjøllåvatn i øyesyn. Vi sikter oss inn på Steindalen og beveger oss sakte inn i dalen. Landskapet endrer fullstendig karakter, det er nesten som å komme inn i et månelandskap når vi kommer inn i Steindalen. Vi passerer Lønnstindvatnet og de grå Lønstindene før vi begynner nedstigningen mot Kjemåga og Lønsdalen. Jernbanesporet minner oss på at vi nærmer oss sivilisasjonen, og vi finner Lønsstua hvor vi skal tilbringe natten.

Dag 5 | 15 km

Lønnstua – Sverige

Vi ser begge veier før vi går over den bråkete E6 og inn i stillheten og den gamle urskogen i Dypen Naturreservat. Dette er den siste etappen vi har på den utrolige reisen vår. Vi går langs stranden til Viskisvannet og begynner den svake oppstigningen til fjellryggen som skiller oss fra målet vårt. Vi stopper på høyeste punkt og nyter utsikten til Sverige og den fagre naturen som omgir oss. De vernede områdene ligger tett her, Stor Graddis naturreservat, Junkerdalen nasjonalpark og Junkerdalura naturreservat ligger rett foran oss. Når vi kommer til Graddis fjellstue vet vi at turen vår er ferdig, vi har gått Norge på tvers. Vi klapper oss på skulderen for vel gjennomført tur og har grunn til å være stolte av oss selv.Ved Graddis fjellstue blir vi hentet returnerer tilbake til Lønsdal og jernbanestasjonen.

Tiden er kommet for å skille lag og reise hjem. Du vil nok merke at inntrykkene vil starte og sige inn når du sitter på toget hjem. Det er på slike ekspedisjoner en finner vennskap som varer livet ut.

Hjemreise

Vi avslutter turen på Lønsdal stasjon på Nordlandsbanen, her stanser toget som går i retning Bodø og Mosjøen. Vi tilpasser turen slik at vi rekker toget med god margin

Sikkerhet

Beyondlimits fokuserer alltid på sikkerheten på sine turer. Vi følger etablerte stier i Nasjonalparkene på denne turen og vi bruker erfarne, kunnskapsrike og lokalkjente guider på turen. Vi stiller med førstehjelpsutstyr, navigasjonsutstyr og sikkerhetsutstyr. Vi går gjennom store områder uten mobildekning og vi har derfor med nødpeilesender og utstyr for toveis satellittkommunikasjon,

Du trenger å ta med klær som er egnet for det nord-norske høyfjellet samt sovepose eller lakenpose. Når du har meldt deg på turen vil du få en detaljert utstyrsliste som beskriver hva du trenger å ta med.